Римски форум Августа Траяна

Античният форум на древният римски град Августа Траяна, днес Стара Загора, е една от най-ярките следи на историята, която сочи далеч в историята на града.

Разположен в самият център на града, Форумът на античния град е разкрит случайно, след строителни дейности в района на Съдебната палата в града.

Форумът се е намирал в югозападната укрепена част на римския град, средище на социално-политическия, икономически и културен живот на града и важно място за обсъждане на общоградските проблеми.

Площадът е полукръгъл със запазен постамент на императорска статуя. На север от него е разположен Амфитеатрален Аудиториум с девет реда каменни седалки. В горната си част е увенчан с арковидно оформена колонада. Зад него е разкрита южната фасада на Градските терми, строени в средата на II век върху площ от 7 дка.

Днес Античния форум е сцена на не едно културно събитие. През летните месеци се организират концерти. Любимо място е и на младоженците за техните сватбени снимки.

Аул Бага - Тур

Прабългарският дух оживява на Аязмото в Стара Загора!

Създадена през 2000-та година, школата за оцеляване Бага-Тур увлича деца, младежи и техните пораснали родители в системата си, която пази заветите на прабългарите.

Новият дом на школата се намира на територията на Зоопарка. Официалното откриване е  на 18.10.2015 година.  Аул Бага-Тур е изграден изцяло с доброволчески труд.