BBH Book

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Римски форум Августа Траяна

Античният форум на древния римски град Августа Траяна, днес Стара Загора, е една от най-ярките следи на историята, която сочи далеч в историята на града.

Разположен в самия център на града, Форумът на античния град е разкрит случайно, след строителни дейности в района на Съдебната палата в града.

Форумът се е намирал в югозападната укрепена част на римския град, средище на социално-политическия, икономически и културен живот на града и важно място за обсъждане на общоградските проблеми.

Площадът е полукръгъл, със запазен постамент на императорска статуя. На север от него е разположен Амфитеатрален Аудиториум с девет реда каменни седалки. В горната си част е увенчан с арковидно оформена колонада. Зад него е разкрита южната фасада на Градските терми, строени в средата на II век върху площ от 7 дка.

Днес Античния форум е сцена на не едно културно събитие. През летните месеци се организират концерти. Любимо място е и на младоженците за техните сватбени снимки.

Бранителите на Стара Загора

Един от най-величествените паметници, посветени на Руско-турската Освободителна война, построен в Стара Загора през 70-те години на миналия век, е Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Включен е в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Официалното откриване е на 30 юли 1977 г. и съвпада със 100-годишнината от боевете при Стара Загора и Шипка, където българските опълченци от 1-ва, 2-ра, 3-та, 4-та, 5-а и 6-а дружина под командването на руски офицери, заедно с руска кавалерия и артилерия, влизат в бой с армията на Сюлейман паша на 31 юли 1877 г.

Паметникът наподобява развято знаме, имитиращо Самарското знаме на опълченците. Бетонната конструкция е висока 50 м, построена е на мястото на командния пункт на опълченците. До паметника се намират огромни бетонни стожери, представящи шестима български опълченци и руски офицер, символ на шестте опълченски дружини под командването на руските офицери. Под опълченците се намира костницата. В конструкция, изпълнена под формата на щикове, гори и вечен огън.

За да стигнете до Паметника, се изкачват 100 стъпала.

Аул БагаТур

Прабългарският дух оживява на Аязмото в Стара Загора!

Създадена през 2000-та година, школата за оцеляване БагаТур увлича деца, младежи и техните пораснали родители в системата си, която пази заветите на прабългарите.

Новият дом на школата се намира на територията на Зоопарка. Официалното откриване е на 18.10.2015 година. Аул БагаТур е изграден изцяло с доброволчески труд.

Call Now Button