BBH Book

СТАРОЗАГОРСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ – ПОЧИВКА

Курортният комплекс Старозагорски минерални бани се намира в западната част на Сърнена гора, на 15 км. от град Стара Загора. Селището е прекрасна дестинация за почивка и SPA процедури. През 1967 г. Мястото е обявено за национален балнеолечебен курорт. Смята се, че е било посещавано още от древните хора, заради лечебните свойства на извиращата там минерална вода.

Климатът в Старозагорските бани е преходноконтинентален със слабо планинско влияние. Това прави зимата по-мека и вечерите през горещите летни дни по-прохладни. Именно за това курортният комплекс може да бъде посещаван целогогишно.

Освен с възможностите за климатолечение и балнеолечение, селото привлича много хора и с това, че е разположено в живописна местност, която предлага много възможности за екотуризъм.

Селището е разположено на 360м. надморска височина, като ограждащите го гористи хълмове са с височина от 600 до 800 метра. Горите в местнотта на минералните бани са дъбови, борови, лескови, липови и габрови.

Извиращата вода от минералните извори излиза от дълбочина 1660м. и температурата и е около 40°C. Водата е леко минерализирана, хипертермална, с неутрална реакция. Тя е богата на хидрокарбонати, сулфати, калций, магнезий, силиций, флуор и други микроелементи. Лечебните свойства на минералната вода помагат при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни заболявания.

Старозагорските бани дават възможност за съчетаване на приятна почивка в планината с лечебните свойства на минералната вода. В близост до селището са разположени редица забележителсности като:

✓ “Богородична стъпка”– скален отпечатък, наподобяващ човешка стъпка (на 1,5 км от центъра на селото). Смята се, че отпечатъкът е оставен от Света Богородица и мястото се счита за свято. Водата в отпечатъка не пресъхва дори в най-горещите летни дни. Още от римско време се смята, че мястото има силна енергия и много болни хора са успели да се излекуват, като са се провирали през скалната цепнатина, пресичаща скалата със стъпката на Богородица. В непосредствена близост до скалното образувание има и малък параклис.

✓ Праисторическа селищна могила, която датира още от от шести – четвърти век преди новата ера.
✓ Най-старите медни рудници в Европа, намиращи се на 6 км. от Старозагорските бани, където са били добивани големи количества медна руда.
✓ Римски терми, които се намират в центъра на селището. Те са едни от най-големите и добре запазените в нашите земи. Разположени са върху площ от около 2500 кв. м.

В курортния комплекс има още:
✓ Басейни с минерална вода
✓ Обществена баня
✓ Езеро
✓ Парк с пейки, беседки и заведения за хранене
✓ Мини зоопарк
✓ Възможност за колоездене
✓ Възможност за риболов

Ако искате да разгледате забележителностите на Стара Загора и да посетите минералните басейни на Старозагорските Бани, може да запазите стая в “Бест Бутик Хотел” – четризвезден бутиков хотел, разположен в центъра на Стара. Загора.

Хотелът се на 15км. от Старозагорските минерални бани и разполага със 52 стаи, 3 апартамента, VIP апартамент и VIP мезонет. Хотелът разполага с ресторант и лоби бар, релакс зона със сауна, ледена стая, шипково ведро, кът за почивка, фитнес, масажно студио. “Бест Бутик Хотел” съчетава едновременно отлична локация, уникално обзавеждане, многобройни удобства и перфектно обслужване.

Call Now Button