BBH Book

КАКВО ОЗНАЧАВАТ ЗВЕЗДИТЕ НА ХОТЕЛИТЕ И КАКВО МОЖЕ ДА ОЧАКВАТЕ ОТ ТЯХ

Много хора все още не са наясно какво точно означават хотелските звезди. Това което знаят със сигурност е, че колкото повече звезди има един хотел, толкова повече удобства и услуги предлага, както и че цената за престой е по-висока.

Какво означават хотелските звезди?

Хотелите получават оценка от 1 до 5 звезди. Броят звезди, които един хотел притежава е показателен за неговия стандарт. Тази система за оценяване определя услугите и удобствата, които се предлагат в хотела, като целта и е да помогне на гостите да изберат по-лесно най-подходящия хотел за своя престой и бюджет. Без значение дали клиентът иска да запази стая за една нощувка или търси място, където да си почине и да се наслади изцяло на престоя си, срявняването на хотели на базата на техния брой звезди, значително улеснява търсенето въз основа на критериите, които клиентът има.
Ето какви удобства е необходимо да предоставят хотелите на своите гости, за да могат да се сдобият със съответния брой звезди:

Хотел с една звезда

Еднозвездните хотели попадат в най-нискатата категория съгласно световния стандарт за места за настаняване. Това е възможно най-скромния тип хотели. Те предлагат много малки стаи – 8-9 кв.м. за единична стая и 12 кв.м за двойна стая. Изискванията за хотелите с една звезда са, те да имат легло с минимални размери 1×2 м., нощно шкафче, лампа, мивка, гардероб с минимум 3 закачалки, както и по две хавлии на човек. Възможно е и санитарният възел да е споделен и да е извън стаята.

Телефон или сейф бихте могли да намерите на рецепцията, а телевизор в някои от общите помещения на хотела. Също така, хотелите с една звезда са задължени да предлагат паркинг на своите гости, а в случай, че сградата е над три етажа е небоходимо да има и асансьор.

Хотел с две звезди

При двузвездните хотели, освен гореизброените изисквания, е нужно всяка стая да разполага със собствен санитарен възел. Освен това стаите може да са оборудвани с телефон и телевизор.

Хотел с три звезди

Местата за настаняване оценени с 3 звезди е необходимо да покриват критериите на двузвездните хотели, както и да отговярят на някои допълни изисквания. Например, всяка стая трябва да разполага и с климатик. Измежду задължителните изисквания е и периодичната смяната смяна на спалното бельо и хавлиите, както и почистване на стаите. Хотелите оценени с три звезди предоставят на своите гости охраняем паркинг, ресторант, перално помещение, както и различни възможности за развлечения и отдих. Може да се очаква персоналът да говори поне един чужд език, а също така и да има предвиден и достъп за хора с увреждания.

Хотел с четири звезди

Тези хотели се разграничават от предните три категории с много по-висок стандарт. От тях може да очаквате много по-добре оборудвани стаи, които да разполагат с мека мебел, мини бар, интернет, халати и чехли за еднократна употреба. Сред другите удобства, които четиризвездните хотели трябва да предоставят на своите гости са открит или закрит басейн, конферентна заларесторант, фитнес зала, масажна зала, сауна.

Изискванията за професионална квалификация на персонала и владеенето му на чужди езици са много по-високи от тези на хотелите с по-малко звезди. Също така услугата “ол инклузив”, която предлагат четиризвездните хотели е още един плюс, който ги разграничава. Тази услуга включва основни и междинни хранения, както и безалкохолни и алкохолни напитки. В този пакет могат да бъдат включени и допълнителни услуги и забавления като използване на спа център, басейн, аквапарк анимация за деца и др.

Хотел с пет звезди

Хотелите притежаващи максималният брой звезди са задължени не само да предоставят на своите гости, всички от гореизброените удобства и услуги, а дори да ги превъзхождат.

В този тип хотели може да очаквате просторни стаи, открит и закрит басейн, както спа център. Освен това се очаква и нивото на обслужване да бъде на още по-високо ниво в сравнение с хотелите от по-нисък клас.

Броят на звездите на хотелите е може би най-известният начин за тяхната квалификация и именно той дава информация какви удобства може да се очакват от даден хотел. Трябва да се отбележи, че има известни разминавания в изискванията за категориязация на хотелите в различните части на света. Например в по-напредналите държави, хотел с 2 звезди, може да отговаря на стандартите на 4 звезден хотел в страни от третия свят. В случай че имате колебания отностно удобствата и услугите на даден хотел, най-лесния начин да се уверите, че мястото отговяря на вашите очаквания е да звъннете на място в хотела, за да получите отговори на всички въпроси.

Call Now Button